Guide: Sådan tænder og slukker du din biopejs

En biopejs er ikke meget værd, hvis du ikke kan tænde den, når du har lyst til at tilbringe tid foran de lune og behagelige flammer. Det er desuden også vigtigt at du ved hvordan man på sikker vis slukker for ilden igen, når du er færdig med at hygge ved pejsen. 

Vi påstår ikke, at det at tænde og slukke for en biopejs er raketvidenskab, men det er alligevel en fordel at læse med her og gennemgå proceduren, så du er sikker på, at du gør det rigtigt og undgår at noget går galt. 

Som altid når man har med levende ild at gøre, kan det potentielt være farligt. Følger du vores anvisninger, manualen der medfølger og ellers din sunde fornuft, er der dog intet at frygte. 

Hvordan tænder man en biopejs?

Er din biopejs udstyret med et manuelt brandkar – det vil sige, at det ikke er fjernstyret – så klarer du ganske let optændingen med en lighter eller tændstik. Det kræver naturligvis at der er bioethanol i brandkaret så du har noget at tænde op i. Lighter - sådan tænder man en biopejs  

Det er en fordel at bruge enten en lang lighter eller tændstik. Ikke fordi det ikke kan lade sig gøre med de almindelige udgaver, men fordi en større afstand mellem din hånd og bioethanolen gør, at der er mindre risiko for at brænde fingrene når der kommer liv i flammerne. 

Vær opmærksom på at du ikke nødvendigvis kan se flammen lige med det samme. Det betyder ikke, at der ikke er ild i din biopejs – det kræver bare ofte lidt minutter inden flammerne er kommet ordentligt i gang og ser ud af noget. 

Hvis din biopejs har automatisk brandkar, kræver en optænding kun at du trykker på tænd-knappen – lettere bliver det ikke!

Hvordan slukker man en biopejs?

Spørg en hvilken som helst brandmand, og han vil fortælle dig, at den mest effektive måde at slukke flammer på er ved at kvæle ilden. Du skal altså sørge for, at der ikke længere tilføres ilt til ilden, og så går flammerne ligeså stille ud af sig selv. flammer - sådan slukker man en biopejs

Samme metode gør sig gældende for biopejse med manuelt brandkar. Du lukker for tilførslen af ilt og pejsen slukker. Men hvordan gør man så det lettest? 

De fleste væghængte biopejse og gulv biopejse har justerbare brandkar, hvilket vil sige, at du selv kan styre størrelsen på flammerne når biopejsen er tændt. Justeringen foregår typisk ved hjælp af en metalplade som skubbes over åbningen i brandkaret. Jo mere af åbningen som dækkes af metalpladen, des mindre vil flammerne være. Skubber du metalpladen helt for, så vil der ikke længere komme ilt ned til flammerne som dermed vil blive kvalt og gå ud. 

Ligesom optændingen, er også slukningen af en automatisk biopejs en smal sag; tryk på sluk-knappen, og systemet sørger selv for at lukke for tilførslen af bioethanol, hvorefter flammerne vil gå ud. 

Sådan slukker man IKKE en biopejs!

Den første indskydelse de fleste af os får når flammer skal slukkes, er at hælde vand på ilden. I visse henseender kan denne metode sagtens fungere, men når det drejer sig om at slukke en biopejs, må du under ingen omstændigheder bruge vand. 

Når du hælder vand på de tændte flammer i en biopejs, risikerer du nemlig at bioethanol og flammer spreder sig til resten af lokalet, og derfra kan det gå stærkt. 

Prøv desuden heller ikke på at slukke flammerne ved at puste på dem. Uanset hvor stort et sæt lunger du har, vil det ikke kunne lade sig gøre for dig. Når du puster på flammerne tilfører du yderligere ilt til ilden, hvilket vil have stik modsatte effekt end den tilsigtede. 

Scroll to Top