Bioethanol til biopejs cover

Bioethanol – brændstof til din biopejs – Find det bedste her

For at din biopejs kan tændes og sprede glæde og hygge, skal du bruge bioethanol. Men det er ikke uvæsentligt hvilken slags du vælger, hvis du vil have ren og uskadelig afbrænding – derfor har vi fundet bioethanol med en alkoholprocent på 96,6%, hvilket sikrer dig renest mulig forbrænding, samtidig med at du får en lang afbrændingstid. 

I det følgende kan du blive klogere på væsken som af Henry Ford blev udråbt som fremtidens brændstof. Et alsidigt brændstof som bruges til biler, motorer og lignende, og naturligvis også som brændsel i biopejse. 

Bioethanol uden dårlig lugt eller sod

Det er som nævnt ikke uvæsentligt hvilken alkoholprocent du vælger når du skal tanke din biopejs op med bioethanol. Vælger du en for høj alkoholprocent vil du opleve at du hyppigere skal fylde på igen, fordi det brænder hurtigt ud. Samtidig risikerer du en højere temperatur end din pejs er beregnet til, hvilket kan give problemer. 

Vi anbefaler derfor nedenstående bioethanol som alle har en alkoholprocent på 96,6%. Du undgår dårlig lugt, og skal ikke døje med sod efterfølgende. 

Du har mulighed for frit at vælge den mængde dig passer dig, men som altid er der penge at spare jo mere du køber.

Bioethanol –  1 liter

Forhandler Totalpris Læs mere

Bioethanol –  5 liter

Forhandler Totalpris Læs mere
195,00 DKK Besøg butikken

Bioethanol –  10 liter

Bioethanol
Forhandler Totalpris Læs mere

Bioethanol –  12 liter

Forhandler Totalpris Læs mere
349,00 DKK Besøg butikken

Bioethanol –  24 liter

bioethanol til biopejs - 24 liter
Forhandler Totalpris Læs mere

Hvad er bioethanol?

Bioethanol er et brændstof som typisk bruges i biopejse, men som også kan blandes i benzin og dermed bruges som brændstof i biler. Væsken er klar og farveløs, og så lugter den af stærk alkohol. Lugten er ganske forståelig, for ethanol er netop alkohol, eller sprit. Præfikset “bio” betyder, at alkoholen er fremstillet af biologisk materiale. 

Brændstoffet fremstilles ved gæring af sukker – samme proces man bruger til at lave øl og vin. 

Det er de færreste der ved det, men hvis du er indehaver af en benzinbil kører du faktisk allerede på bioethanol – i hvert fald en lille mængde. Bioethanol kan nemlig med fordel blandes i benzin for at opnå et mere bæredygtigt brændstof som belaster miljøet mindre. EU-lovgivning dikterer, at vi blandt andet her i Danmark, er pålagt at tilsætte 5% bioethanol til benzinen. Helt almindelige biler, som er produceret til at køre på benzin, kan uden problemer køre på brændstof tilsat en lille mængde bioethanol. Planen er, at mængden så småt skal øges med tiden, for på den måde at nedsætte den forureningen og det udslip af CO2 som biler står bag.  

Tilsætningen af bioethanol menes at reducere CO2 udslippet med mere end 200.000 ton om året. 

1. og 2. generations bioethanol

Sukkeret som bruges til fremstilling af brændstoffet kommer typisk fra to forskellige kilder: letomsættelige sukkerkilder, også kaldet for 1. generations bioethanol og sværtomsættelige sukkerkilder, også kaldet for 2. generations bioethanol.
 
1. generation er typisk fremstillet af spiselige afgrøder som eksempelvis sukkerroer, sukkerrør eller majs, altså afgrøder som potentielt kunne blive til et måltid. 
Modsat er 2. generation fremstillet af restprodukter fra land- og skovbrug, altså ikke-spiselige dele som eksempelvis træflis, halm eller dele af majsplanten som ikke kan spises. 
 
I en verden hvor der stadig er millioner af mennesker som går sultne i seng, er det ikke svært at se hvorfor fremstilling af 2. generations bioethanol er at foretrække fremfor 1. generation. Vi sparer simpelthen på maden og bruger i stedet dele som ellers ville være ubrugelige. 
 
Der er derfor ret klar enighed om, at fremtidens biobrændstof vil være 2. generations. 
 
I Danmark produceres der 2. generations bioethanol med blandt andet halm som sukkerkilde. Anerledes ser det dog ud i udlandet, hvor lande som USA og Brasilien benytter henholdsvis majs og sukkerrør til produktionen. 

Bioethanol er en gammel opfindelse

Det er langt fra alle mennesker som har været i kontakt med bioethanol, og derfor kan man også godt ledes til den konklusion, at det må være et relativt nyt form for brændstof. Sandheden er dog, at bilpioneren Henry Ford allerede i 1925 udråbte bioethanol som fremtidens brændstof – en profeti som delvist er gået i opfyldelse.

Ford fremstillede sågar sin bil, T-model i en udgave som kunne køre på ren bioethanol.  

Reelt set skal vi dog endnu længere tilbage end den masseproducerede bils farmand – for allerede i 1860 brugte en tysk opfinder ethanol som brændstof. Cirka 20 år senere stod samme opfinder bag en funktionel 4-takts motor som blandt andet kunne køre på alkohol. 

Hvilken bioethanol skal jeg vælge til min biopejs?

Det er bestemt ikke uvæsentligt hvilken biopethanol du vælger at hælde i din biopejs. Er du i tvivl om, hvilken der er den rigtige, så kan du altid tjekke manualen som ofte vil beskrive hvilken alkoholprocent som egner sig bedst. 

Har du forlagt manualen, så er en god tommelfingerregel at bruge bioethanol med en alkoholprocent på mellem 95 og 100%. På den måde sikrer du den renest mulige afbrænding. 

Det kan måske være fristende at vælge brændstof bestående af 100% alkohol og selvom det godt kan lade sig gøre, så vil du opleve en forringet afbrændingstid og en større, varmere flamme. Det er ikke alle biopejse der er bygget til at kunne håndtere førnævnte, og derfor risikerer du, at din pejs går i stykker. 

Vælg dit brændstof med omhu

Som udgangspunkt er det ikke farligt at bruge en biopejs – ligesom med alt andet er du sikker, så længe du følger instruktionerne for din specifikke pejs. 

Der er dog en potentiel sundhedsrisiko hvis du ikke køber den rigtige bioethanol. Der har tidligere været eksempler på danske butikker som har solgt brændsel til uhørt lave priser, hvorfor mange naturligvis lod sig lokke af tilbuddet. Det viste sig dog, at årsagen til den lave pris var en fejl i produktionen af alkoholen, hvilket resulterede i ubehagelig hovedpine hos folk der var i nærheden af den brændende billige sprit. 

Sørg for altid at læse på emballagenfor at sikre dig, at væsken indeholder minimum de anbefalede 95% alkohol. Er der mindre i, eller står der måske slet ikke noget på emballagen anbefaler vi, at du vælger et andet produkt. 

Vores anbefaling er ethanol her på siden lever op til samtlige krav og har en renhed som ikke giver nogen grund til sundhedsmæssige bekymringer. 

Hvor meget bioethanol bruger en biopejs?

Forbruget kan variere fra pejs til pejs, men hvis vi tager udgangspunkt i den mest udbredte størrelse brandkar på 1,5L, så vil du kunne forvente et forbrug på omkring ½ liter i timen. 

Brændetiden og mængden der forbrændes afhænger også af alkoholprocenten i spritten du benytter. Højere alkoholprocent er lig med hurtigere afbrænding af brændsel, med større og varmere flamme som resultat. Det betyder dog ikke, at lavere alkoholprocent er en fordel. Høj alkoholprocent giver renere afbrænding end hvis andelen af alkohol er lavere. Der er muligvis penge at spare, men du risikerer også gener som hovedpine når du indånder luften fra biopejsen med det billige brændstof. 

Det anbefales at vælge brændsel med en alkoholprocent på omkring 95% for en god balance mellem brændetid og renhed af dampe. 

Hvor køber man bioethanol?

Som med mange andre ting i dagens Danmark, kan du med fordel vælge at gøre dine indkøb online. Du sparer ikke bare tid på transport til og fra butikken, men som oftest også penge fordi varer på internettet typisk er billigere end hvis du handler i en fysisk forretning. 

Forurener bioethanol indeklimaet?

Ser man på en almindelig pejs, er den altid udstyret med et rør der fører røgen videre op og ud gennem en skorsten på huset. Det samme gør sig ikke gældende for en biopejs, som i stedet sender sine rester ud i luften i rummet.

Men er der grund til bekymring?

Nej, så absolut ikke. Så længe du husker at bruge det rigtige brændstof med en alkoholprocent på minimum 95% er det eneste der bliver sendt ud i luften varme, en smule damp og kuldioxid. Alt sammen noget, som ikke har indflydelse på indeklimaet. 

 

Hvad bruger man bioethanol til?

Spritten tilsættes blandt andet benzin – det er et krav fra EU som led i at nedsætte forureningen af kloden og nedsatte udledningen af CO2. 

De fleste almindelige mennesker kommer kun i direkte kontakt med bioethanol når de tænder eller tanker biopejsen derhjemme. Du får nemlig en flot, varm flamme som ikke forurener indeklimaet ved brug. 

Mangler du en biopejs du kan få varmen ved? – Se vores anbefalinger af væghængte biopejse her

Scroll to Top