Biopejse og astmatikere – grund til bekymring?

Hvis du, eller en anden i din husstand har astma og gerne vil have den hyggelige stemning fra en brændeovn ind i hjemmet – vel at mærke uden det resulterer i dårlig vejrtrækning, hoste og lignende – så er en biopejs den perfekte løsning.

Mange danskere døjer desværre med astma, hvorfor de i nogle tilfælde er nødsaget til at give afkald på ting vi andre kan tage for givet. Noget så rart og hyggeligt som at sidde ved åben ild i form af et lejrbål eller en pejs, kan være problematisk fordi røg og lugt kan genere de følsomme luftveje. 

Løsningen er heldigvis ikke at holde sig fra åben ild for altid, men i stedet at sørge for, at det er det rigtige der bliver brændt af i pejsen. 

Afbrænding af bioethanol i en biopejs generer ikke astmatikere

Når du tænder op i en biopejs er det bioethanol som afbrændes. Bioethanol er en klar og ren sprit, som ikke ryger, soder og udsender giftige dampe, ligesom det er tilfældet når du brænder træ af i en almindelig brændeovn eller på et bål. 

Når du tænder op i bioethanol er restproduktet varme, vanddamp og kulilte. Ingen af delene bør give anledning til gener. 

Den rene afbrænding i en biopejs betyder derfor, at du som astmatiker sagtens kan sidde med snuden helt oppe i den åbne ild, uden at risikere at få problemer med vejrtrækningen (men pas på øjenbrynene hvis du vover dig så tæt på!).

Lokalets størrelse og manglende udluftning kan spille en rolle

Når vi siger at astmatikere uden problemer kan være i samme rum som en tændt biopejs, er det dog med et lille forbehold. Det vil nemlig – særligt i små rum – være nødvendigt at lufte ud i ny og næ, for at undgå et dårligt indeklima.

Du kan sammenligne det med at have stearinlys tændt derhjemme – er de tændt tilpas længe, vil du også mærke en lille ændring i luften i lokalet. Det gælder i øvrigt for både dem med astma og dem uden.

Hvis du ikke er overbevist

Hvis du stadig er i tvivl om, om du som astmatiker kan dele luft med en tændt biopejs, så anbefaler vi at du prøver det af inden du køber en til dit hjem. 

Måske du har en ven, fætter, onkel eller kollega som har en biopejs – besøg dem og mærk om ikke vi har ret når vi siger, at biopejse er yderst astma- og allergivenlige!

Scroll to Top