Biopejsen – det moderne ildsted

Det er ikke helt forkert at kalde biopejse for en moderne udgave eller nyfortolkning af den klassiske brændeovn. Brændeovnen, som i rigtigt mange år har været en central del af danske hjem, oplever ikke samme popularitet som førhen, hvilket i høj grad skal tilskrives det faktum, at vi har fået smartere og mere praktiske måder at varme vores hjem op på. Uanset om det er et olie- eller pillefyr eller fjernvarme som gør at du kan holde varmen, er det i det fleste tilfælde en lettere løsning end at tænde op i brændeovnen.  

Samtidig er der en kæmpe miljømæssig fordel ved at vælge en biopejs fremfor en almindelig pejs, fordi afbrænding af bioethanol forurener væsentligt mindre end afbrænding af træ. Biopejsen er altså det mere miljøvenlige alternativ, som du med god samvittighed kan tænde op i regelmæssigt.

Det moderne ildsted, biopejsen, har til formål at sprede hygge og stemning og i mindre grad varme. Behovet for varme fra en pejs er ikke længere til stede i samme grad, fordi vi alle har isolerede boliger med radiatorer. Det betyder dog ikke at behovet for at samles omkring åben ild er forsvundet – tværtimod! I en travl hverdag hvor vi alle har gang i hundrede forskellige ting, er det rart at have en biopejs man kan mødes omkring og slappe af ved, imens man vender dagens begivenheder. Der er noget dragende ved flammer, ligesom der alle dage har været og selvom de ikke længere har til formål at varme rummet op, har de stadig deres berettigelse.

Biopejsen er en naturlig udvikling af teknologi, som i højere grad opfylder de moderne behov, som er hurtig optænding, minimalt CO2 aftryk, æstetisk tilfredsstillende at se på og let at installere.

Særligt sidstnævnte, at biopejse er lette at installere, taler til ildstedets fordel. Det er en omstændig affære at installere en traditionel pejs derhjemme, fordi den kræver masser af plads, skorsten og aftag til røg. Det er ikke bare tidskrævende og omfattende at installere brændeovnen – det er i ligeså høj grad rigtig dyrt, hvis du ikke kan klare arbejdet selv.

Modsat kræver biopejsen ingen montering og kan derfor købes, pakkes ud, fyldes op og tændes. Så simpelt og let er det.

Det er ikke kun på det funktionelle plan at biopejsen er brændeovnen overlegen, for udseendet er også moderne og passer derfor bedre ind i de fleste hjem. Hvor udseendet på biopejsen har fulgt med tiden, virker det mere som om brændeovnen sidder fast i en tidslomme, hvor der ikke sker meget udvikling. Hvor biopejsen designmæssigt er et par moderne AirPods, er brændeovnen et gammelt sæt høretelefoner til en walkman – de virker, men de er alt andet end kønne at se på.

Scroll to Top