Er biopejse farlige?

En biopejs er ikke farlig – i hvert fald ikke så længe du tænker dig om når du bruger den. Ligesom med alt andet som involverer åben ild, er der dog en risiko for, at noget kan gå galt. Der er heldigvis ingen grund til at have det som en bekymring når du køber en biopejs, for så længe du følger brugsinstrukserne, er der som udgangspunkt ingen fare på færde.

Du står og overvejer om du skal investere i en biopejs til dit hjem, og ganske naturligt er der et presserende spørgsmål som dukker op i dit hoved; “er det farligt at have en biopejs i mit hjem?”

Det korte svar er: Nej – det er ikke farligt! Det lidt længere svar er, at det selvfølgelig afhænger af, om du bruger din biopejs korrekt og ikke har hovedet under armen, når du bruger den. 

I denne artikel vil vi gennemgå de største ricisi som er forbundet med brug af biopejs. 

Her er hvad der kan gå galt, når du bruger en biopejs

Lad os igen lige understrege, at en biopejs som udgangspunkt ikke er farlig. Når vi alligevel vælger at tage emnet op, så er det fordi der – ligesom med alt andet der involverer levende ild – er en lille risiko.

Derfor vil vi nu gennemgå hvad der potentielt kan give problemer:

Du har spildt bioethanol

Det er vigtigt at du gør dig umage når du hælder bioethanol i brandkaret på din biopejs. Rammer du ved siden af, kan der ligge brændstof på overfladen af pejsen, som kan risikere at blive antændt næste gang du tænder op. 

Sørg derfor altid for enten at ramme plet, eller at tørre grundigt op efter dig, så der ikke ligger bioethanol som kan ende med at blive til farlige flammer. 

Hvis du vil være sikker på, at du ikke spilder, kan du med fordel bruge en tragt til at fylde brandkarret. Alternativt kan du også bruge en pumpe til formålet. 

Du fylder bioethanol på et brandkar der er varmt

Du må aldrig nogensinde hælde bioethanol i et varmt brandkar. Aldrig!

Når du tænder op i bioethanol er det dampene fra væsken som antændes og brænder. Derfor kan det gå helt galt, hvis du hælder brændsel på et, i forvejen, varmt brandkar. Du risikerer nemlig at varmen får ethanolen til at fordampe med det samme, altså inden du har tændt op i det, hvilket i værste fald kan resultere i en stikflamme når du forsøger at tænde op i det efterfølgende. 

Derfor skal du altid vente mindst 10 minutter fra biopejsen har været tændt, til du fylder nyt brændstof på. Vent gerne længere så du er sikker på, at brandkaret er kølet af.  

Du overfylder brandkaret på biopejsen

En biopejs som er godkendt til privat brug vil som udgangspunkt altid være udstyret med anvisninger om påfyldning. Her tænker vi specifikt på anvisninger på brandkaret som indikerer hvor meget du maksimum må fylde på. 

Du kender sikkert systemet fra din elkedel derhjemme, og helt lavpraktisk er der egentlig blot tale om en lille markering som du skal holde dig indenfor. 

Fylder du for meget bioethanol i din biopejs, kan du risikere at miste kontrollen over flammerne som også blive svære at slukke igen. Samtidig risikerer du at brændstoffet render over, og som vi har nævnt i punkt #1, så er det bestemt ikke en god ting!

Har du en gulv biopejs kan du eller en anden i huset, komme til at skubbe til pejsen som dermed spilder sin varme og brandfarlige væske udover stuegulvet. 

Scroll to Top