Automatisk eller manuel biopejs – Hvad skal jeg vælge?

Når du skal vælge din nye biopejs skal du beslutte dig for, om den skal være automatisk eller manuel – men hvad er forskellen egentlig, og hvorfor vælge det ene frem for det andet? Vi hjælper dig og klæder dig på til at tage en kvalificeret beslutning.

Helt overordnet er forskellen mellem en manuel og en automatisk biopejs, at den automatiske kan tændes og slukkes ved hjælp af en fjernbetjening eller en knap, imens den manuelle skal tændes ved at sætte ild til bioethanolen med en lighter eller tændstik. 

Det er ikke helt forkert, at kalde den automatiske biopejs for den mest moderne og dermed – måske – den smarteste af de to. Hverken den automatiske eller manuelle er foruden hver deres fordele og ulemper, så inden du beslutter dig for det ene eller det andet bør du læse artiklen her til ende. 

Biopejs med manuelt brandkar – fordele og ulemper

Manuelle biopejse er de klart mest udbredte, hvilket til dels skyldes prisen og enkeltheden ved den manuelle styring. 

En manuel biopejs består af en beholder som fyldes med bioethanol. Beholderen vil typisk være i rustfrit stål, da materialet skal kunne modstå de høje temperaturer fra flammerne. For at tænde biopejsen skal du selv have hænderne ned til bioethanolen og tænde med en lighter eller tændstik.

Visse biopejse vil være udstyret med et låg som kan bruges til at justere på flammernes størrelse. Ved at glide låget henover åbningen i brandkaret på pejsen, kan du selv justere hvor store flammer du ønsker. 

Når den manuelle biopejs skal slukkes, klares det med det medfølgende slukningsværktøj – typisk førnævnte låg som du glider henover åbningen i brandkaret, så der ikke længere kan komme ilt ned til flammerne. Ilden kvæles dermed og går ud. 

Fordele ved manuel biopejs

  • Intet behov for strøm eller kabler – Den automatiske biopejs kræver tilslutning til elnettet, hvorfor det tager længere tid at installere og montere den derhjemme. Med en manuel biopejs er montering klaret lynhurtigt, og skulle du få lyst til at rykke rundt i lokalet, kan den ganske let flyttes til et nyt sted.
  • Billig pris – Det overvejende bedste argument for at vælge en manuel biopejs er, at en sådan er væsentligt billigere end den automatiske. 

Ulemper ved manuel biopejs

  • Manuel styring – Med en manuel biopejs skal du selv sørge for at få liv i flammerne, hvilket i sig selv ikke er svært. Du er dog nødt til at rejse dig fra sofaen og have hænderne tæt på flammerne, hvilket for nogen er grund nok til at overveje alternativet. 
  • Knap så høj sikkerhed – Som nævnt ovenfor, skal du have hænderne ned til bioethanolen når der skal tændes op i biopejsen. Det betyder, at der er en lille risiko for, at du kan blive brændt (Vi anbefaler at bruge en lang tændstik eller lighter til formålet). 

Biopejs med automatisk brandkar – fordele og ulemper

Når du skal tænde for en automatisk biopejs forgår det ved hjælp af en fjernbetjening eller en knap på selve pejsen. Det er nemt og uden nogen risiko for, at du brænder dig under optændingen. Når du er færdig med at nyde de lune flammer, så trykker du igen på fjernbetjening eller knap, og så slukkes flammerne automatisk og sikkert. 

En automatisk biopejs er fyldt med elektronik som gør brugen af biopejsen lettere, mere bekvem og ikke mindst sikrere. Desværre betyder det også, at prisen er derefter, for de automatiske biopejse vil typisk være dyrere end de manuelle. 

Fordele ved automatisk biopejs

  • Det er nemt at styre flammen – Det kræver ikke mere end et tryk på en knap, og så er der tændt op i biopejsen. Når der skal slukkes igen, er det samme procedure. Nogle automatiske biopejse giver dig desuden mulighed for at justere størrelsen på flammen og dermed også hvor meget varme der afgives til lokalet.
  • Sikkerheden er højere – Den automatiske biopejs vil typisk være udstyret med en række sikkerhedsforanstaltninger i form af sensorer. Disse sensorer vil holde øje med CO2-niveauet, overophedning, pludselig rystelser og mere. Når biopejsen registrerer en uregelmæssighed, vil den slukke for flammerne.  

Ulemper ved automatisk biopejs

  • Prisen er høj – Du har måske allerede gættet dig til, at prisen ligger i den høje ende. Sådan er det jo desværre typisk – jo smartere, des dyrere. Den høje pris, sammenlignet med den manuelle biopejs, skyldes at teknologien stadig er relativt ny og derfor endnu ikke udbredt i stor stil, hvilket skubber udviklings- og produktionsomkostningerne i vejret.
  • Bruger strøm – At den automatiske biopejs bruger strøm er som sådan ikke en ulempe når pejsen er monteret derhjemme. Udfordringerne opstår hvis der ikke er en stikkontakt i nærheden, eller hvis du hyppigt flytter rundt derhjemme. 
Scroll to Top