Det største argument for at vælge en biopejs frem for en traditionel brændeovn er, at biopejsen ikke kræver udluftning. Det betyder, at du ikke behøver udtag til skorsten, hvorfor det er væsentligt lettere og billigere at få en biopejs ind i dit hjem, end hvis du valgte brændeovnen. Men hvad betyder det så for indeklimaet, når der ikke er nogen afledning af det du forbrænder? – Det undersøger vi i artiklen her.
Indeklimaet er vigtigt. Et dårligt et af slagsen kan give hovedpine, kvalme og gøre dig uoplagt. Et godt indeklima er blandt andet kendetegnet ved en god luftkvalitet – så hvordan går det når man tænder op i en biopejs indenfor?
For at kunne besvare spørgsmålet, skal vi først se på, hvad der sker når du afbrænder bioethanol i din biopejs:
Indholdsfortegnelse
Dette sker, når du tænder op i din biopejs
Du fylder bioethanol i brandkaret, tænder med en lighter og ser flammerne blusse op og får naturligvis varme og lys. Det kan du se og mærke, så det er til at forholde sig til.
Varme er dog ikke det eneste der kommer ud af en tændt biopejs og overordnet set kan koge det ned til 3 ting:
- Varme
- En smule vanddamp
- Kulilte
Varme kender du, det er måske en af årsagerne til at du har tændt for biopejsen. Vanddamp er også til at forholde sig til. Mængden er desuden så lille, at at du næppe bemærker det. Men hvad så med den sidste del – kulilten?
Kulilte – er det farligt?
I store mængder er kulilte farligt, hvorfor der i nogle særlige tilfælde kan være behov for, at du lufter ud i dit hjem når pejsen har været tændt i længere tid.
Sådanne tilfælde vil typisk være huse som er yderst effektivt isoleret, og som derfor ikke lader luften forlade lokalet eller huset. Den slags boliger vil dog også af selvsamme årsag, som oftest være udstyret med et ventilationssystem som sørger for at fordele frisk luft i huset, hvorfor kulilten ikke bør være en bekymring for dig.
Det andet tidspunkt du bør skænke kulilte en tanke er, hvis lokalet med biopejsen er meget småt. Er der mindre end 20 kvm vil der være behov for udluftning. Det kommer dog ofte til at ske ganske naturligt, idet lokalet, grundet den lille størrelse, ret hurtigt vil blive varmet op og dermed trænge til lidt køligt luft udefra.
Vanddamp – skal jeg bekymre mig om det?
Næ, egentlig ikke. Som vi nævnte tidligere, så er mængden så lille, at du ikke bemærker det. Derudover er vanddamp helt uskadeligt. Du går jo heller ikke med sikkerhedsmaske når du koger kartofler på komfuret.
Er der grund til bekymring?
Nej, heldigvis ikke. Havde biopejse været farlige at bruge, så kan du være ret sikker på, at det ikke ville være tilladt at sælge på det danske marked.
Når det så er sagt, så kræver en biopejs – ligesom de fleste andre produkter i øvrigt – at du bruger den korrekt. Følg brugsanvisningen, bruge din sunde fornuft, og få luftet ud i ny og næ – så er du på den sikre side.