For at kunne beslutte om en biopejs er noget for dig, giver det god mening at sætte sig lidt ind i hvad det er og hvordan den virker – det fortæller vi meget mere om i løbet af artiklen her.
En biopejs er kilde til varme, hygge og smukke flammer – men hvordan virker den egentlig?
Vi forstår godt hvis du er nysgerrig, for vi slæber nemlig heller ikke selv hvad som helst ind i vores respektive boliger, og da slet ikke når der er tale om noget som potentielt kan være farligt – det er jo trods alt åben ild vi har med at gøre.
Der er dog ingen grund til bekymringer omkring sikkerheden ved en biopejs, men for god ordens skyld, vil vi alligevel forklare dig lidt mere om, hvordan biopejsen virker.
Sådan virker en biopejs
En biopejs har, ligesom de fleste andre former for pejse, fået sit navn efter den type brændsel man bruger. Hvor man i brændeovnen bruger brænde og i gaspejsen bruger gas, bruger man i en biopejs sprit, også kaldt for bioethanol – deraf navnet; BIOpejs.
Så først og fremmest virker en biopejs ved hjælp af bioethanol. For at blive klogere på hvordan biopejsen ellers virker, er det oplagt at starte med at kigge nærmere på netop brændslen:
Hvad er bioethanol?
Bioethanol er et brændstof som typisk bruges i biopejse, men som også kan blandes i benzin og dermed bruges som brændstof i biler.
Væsken er klar og farveløs, og så lugter den af stærk alkohol. Lugten er ganske forståelig, for ethanol er netop alkohol, eller sprit. Præfikset “bio” betyder, at alkoholen er fremstillet af biologisk materiale.
Brændstoffet fremstilles ved gæring af sukker – samme proces man bruger til at lave øl og vin.

Afbrænding af bioethanol ryger ikke og kræver derfor ikke skorsten
Bioethanol er genialt som brændsel, fordi det ikke er i nærheden af at forurene i samme grad som ved afbrænding af træ og lignende.
For indehaveren af en biopejs betyder det, at biopejsen frit kan stå placeret hvorend man måtte ønske i sit hjem, uden noget behov for en skorsten til afledning af røg.
Når du afbrænder bioethanol får du:
- Varme
- Vanddamp
- Kulilte
Det er kun sidstnævnte, kulilten, som kan give anledning til bekymring, men i de små mængder vi har med at gøre i en biopejs, er det ikke noget der er farligt.
Der vil dog være tilfælde hvor det alligevel giver mening at tale om en sikkerhedsrisiko – det gennemgår vi i nærmere detaljer i artiklen: “Er det farligt at bruge en biopejs?”
Varme fra en biopejs
Det er næppe nogen overraskelse for nogen, at resultatet af afbrændingen af bioethanol, er varme. Det er helt fundamentalt for en pejs, at flammerne øger temperaturen omkring sig.
En biopejs er ingen undtagelse i den henseende, for du kan forvente at flammerne ikke bare er flotte at se på, men at de også er ganske behagelige at lune sig på.
Desværre kommer du aldrig helt til at få samme effekt som ved en brændeovn, som i mindre boliger, nærmest egenhændigt kan stå for opvarmningen i selv de koldeste vintermåneder.
En biopejs generer kun omkring halvdelen af den varme som en traditionel brændeovn gør, hvorfor den nok aldrig kan stå alene som eneste varmekilde.
Derfor skal du nærmere se på biopejsen som et møbel i boligen, som kan sprede hygge og glæde, og som fungerer som et supplement til opvarmningen derhjemme.
Hvad er brændetid?
Brændetid er hvor længe biopejsen kan brænde på en opfyldning. Brændetiden vil derfor afhænge af størrelsen på brandkaret. Størrelsen vil typisk være opgjort i liter, og det er ikke helt forkert at sige, at et større brandkar giver længere brændetid.
Et brandkar på 1,5 liter vil typisk kunne levere flammer i omkring 3 timer, inden det løber tør for bioethanol.
Hvorfor skal jeg vælge en biopejs fremfor en brændeovn?
En biopejs er et fremragende alternativ til den klassiske brændeovn, som af flere årsager, ikke kan hamle op med den mere moderne varmekilde, som er biopejsen.
En biopejs er som oftest ganske let at installere derhjemme, den soder og ryger ikke, og så kræver den ikke andet end ild og bioethanol for at blive tændt op.