Biopejse og børn – Sådan undgår du uheld

Børn og åben ild er som udgangspunkt ikke nogen fantastisk opskrift, og derfor er det ganske naturlig at overveje, om det nu også er en god idé at få en biopejs ind i sit hjem, når man har mindre børn boende. 

Heldigvis kan vi allerede nu afsløre, at det sagtens kan lade sig gøre at nyde varmen og de smukke flammer fra biopejsen, samtidig med at junior ikke brænder sig eller tisser i sengen. 

I artiklen her vil vi gennemgå hvordan du trygt og sikkert kan få en biopejs ind i din bolig, selvom der er små børn i din husstand. 

Sådan undgår du uheld

Først og fremmest giver det god mening at overveje hvornår du har tænkt dig at tænde op i din biopejs. Mange vælger nemlig først at tænde for pejsen når børnene er lagt i seng, hvorfor der ganske naturligt ikke er nogen grund til bekymring for små fingre i den varme ild. 

Der vil dog også være tidspunkter hvor du får lyst til at tænde op, selvom børnene ikke er lagt i seng, og i de tilfælde er der god grund til at være på vagt. Ligesom med alle andre former for åben ild, det være sig stearinlys, brændeovn, eller som her, en biopejs, vil der være en risiko. 

Du kan dog minimere risikoen for et uheld, hvis bare du tager dig nogle forholdsregler.

Forholdsregler ved brug af biopejs 

For at minimere risikoen for et uheld ved brug af åben ild i dit hjem, kan du med fordel følge disse råd:

  • Forlad ikke åben ild – Sørg for, at der altid er en voksen til at holde øje med ilden og børnene, så de to ikke kommer for tæt på hinanden. Så længe barnet ikke piller ved eller stikker ting ind i biopejsen, er der som udgangspunkt ikke noget at bekymre sig over. 
  • Hold altid øje med pejsen – også de første 20 minutter efter den er slukket – Pejsen kan tage lang tid om at køle ned efter brug, hvorfor vi anbefaler at du holder øje med, at barnet ikke rører ved den indtil tidligst 20 minutter efter slukningen. 
  • Fortæl børnene at biopejsen er farlig – Større børn forstår godt når du fortæller dem, at noget er farligt. Forklar dem, at man kan brænde sig og komme slemt til skade, hvis man piller ved pejsen. 
  • Hold bioethanolen væk fra børnene – Bioethanol er sprit, og derfor ikke noget som børn bør drikke, få i øjnene eller i det hele taget røre ved. Sørg derfor for at opbevare det utilgængeligt for de små.

Sørg for at biopejsen er sikker

Udover de forholdsregler du selv kan tage dig, bør du også sørge for at selve biopejsen er sikker at benytte og være i nærheden af. 

Sørg derfor for, at:

  • Biopejsen er testet og godkendt til brug
  • Der er glas til afskærmning af ilden
  • Biopejsen er placeret et sikkert sted

En testet og godkendt biopejs er din garanti for, at der ikke pludselig går noget galt når man bruger den. En godkendt biopejs vil leve op til de nødvendige krav til brug i et privat hjem, hvorfor du kan være sikker på, at det i hvert fald ikke er pejsens skyld, hvis noget går galt. 

Glas til afskærmning af ilden sørger for, at de små får sværere ved at stikke fingrene ind i ilden, ligesom de heller ikke kan stikke en legetøjsbil, bold eller noget tredje ind i flammerne. 

Slutteligt kan du overveje hvor du placerer din biopejs. Hvis den er væghængt, kan du med fordel sørge for at hænge den tilpas højt, så børnene ikke kan nå de farlige flammer. Ellers er det en god idé at den først og fremmest står et sted hvor du kan holde øje med den, og hvor der ikke normalt er folk der opholder sig og derfor risikerer at komme for tæt på. 

Scroll to Top